Kunst, cultuur en vermaak

Anders dan de naam doet vermoeden is de Brabantsedag een cultuurfestival van maar liefst 9 dagen cultuur, theater en vermaak voor jong en oud.

De cultuurhistorische optocht op de laat­ste zondag van augustus is onmiskenbaar het absolute hoogtepunt van het evenement, maar wordt omlijst door een kwalitatief hoogwaardig en breed toegankelijk theater­ en kunstprogramma in de week vooraf. Een mix van gevestigde namen en jong talent bieden kwalitatief hoogwaardig cabaret, toneel, literatuur, muziek en ander amusement. Vele Vlaamse en Nederlandse artiesten bestegen reeds de diverse podia van de Brabantsedag.

CULTUURHISTORISCHE OPTOCHT

Heeze kent maar liefst 16 fanatieke wagenbouwersgroepen met meer dan 1500 vrijwilligers die de zomermaanden doorbrengen met het bouwen van creatieve, innovatieve en huizenhoge theaterdecors aan de hand van een centraal thema uit de historie van Hertogdom Brabant.

Bestond de optocht in de beginjaren nog uit boerenkarren, zo bestaat deze tegenwoordig uit indrukwekkende praalwagens die als decorstuk dienen voor professioneel straattheater van bijna 2000 acteurs.

De 2 tot 3 uur durende cultuurhistorische optocht trekt over een parcours van ruim 2 kilometer door het centrum van Heeze en laat jaarlijks 30 duizend bezoekers met open mond achter.

THEATERPROGRAMMA

Sinds 2004 wordt de Brabantsedag omlijst door een uitgebreid en gevarieerd theaterprogramma op diverse (tijdelijke) locaties in het centrum van Heeze. Een mix van gevestigde namen en jong talent bieden kwalitatief hoogwaardig cabaret, toneel, literatuur, muziek en ander amusement. Vele Vlaamse en Nederlandse artiesten bestegen reeds de diverse podia van de Brabantsedag, bijvoorbeeld Rock4, J.W. Roy, Gerard van Maasakkers, Joris Linssen en Caramba, Kasper van Kooten, Ronald Giphart, Herman Brusselmans en Wim Daniëls. Ook dit jaar hebben wij een mooi programma voor je in petto!

THEATER VAN VERMAAK

Het laatste weekend van augustus wordt de gemeentehuistuin in hartje Heeze omge­ doopt tot een muzikaal omlijst theaterplein met creatief en vermakelijk straattheater. De gemeentehuistuin vormt daarmee het episch centrum van de Brabantsedag, zo­ wel voorafgaand als direct na de optocht. Van swingende live muziek tot humorvol straattheater en van creatieve workshops tot vertederende straatmuzikanten; de gemeentehuistuin staat voor feest, cultuur, vermaak en gezelligheid met een zachte G.

KLASSIEK IN KERK & KROEG

Al jaren is Klassiek in Kerk & Kroeg een vast onderdeel van cultuurfestival Brabantsedag. Klassieke muziek die nu eens niet te beluisteren is in een concertzaal, maar op meer toegankelijke plekken zoals een kerk of een kroeg. Laagdrempelig en gemoedelijk. Naar muziek luisteren met een glas wijn in de hand. Lijkt het je wat? Probeer het eens. De toegang is gratis.

EXPOSITIES

Behalve een uitgebreid theaterprogramma biedt de Brabantsedag ook kunstlief­ hebbers ieder jaar een variëteit aan hooggewaardeerde exposities op unieke locaties in het centrum van Heeze, van fotografie tot schilderkunst en van glas­ kunst tot fantastische installaties. Een aantal voorbeelden van exposities van de afgelopen jaren: Marijn Morée, Wia Stegeman, Nel Verhoeven, Sjer Jacobs, Petula Berm, Huub en Adelheid Kortekaas, Suzanne Jongmans, Karel Tomeï.

KINDERACTIVITEITEN

Behalve dat het straattheater en de optocht ook voor de kleinsten onder ons een ware belevenis zijn, biedt de Brabantsedag op de zaterdagmiddag voor de optochtdag een heuse kindermiddag vol vermaak en vertier, waar kinderen volop kunnen knutselen, bakken, dansen, grimeren, vertellen en ontdekken.
En ook in het theaterprogramma wordt altijd een vaste (woensdag)middag gereserveerd voor vermakelijk kindertheater.

SMAAK & STIJL (VOORHEEN KUNSTMARKT)

In het centrum van Heeze wordt het plein voor het gemeentehuis omgetoverd tot een heuse kunstmarkt met een veelheid en diversiteit aan kramen met kunst. Kunstenaars en ambachtslieden laten hun werk zien. Ondertussen kun je je op het terras tegoed doen aan Brabantse lekkernijen en een heerlijk drankje.

Geïnteresseerd om deel te nemen aan Smaak & Stijl? Schrijf je dan hier in