19-05-2017

Kom kijken hoe de Parade van Vermaeck eruit gaat zien!

De jubileumeditie van de Brabantsedag staat in het teken van allerlei soorten van vermaak. Het thema van deze 60ste Brabantsedag verwijst naar volksvermaak met als doel het publiek op allerlei manieren te amuseren. Wat de wagenbouwers dit jaar gaan bouwen presenteren zij zaterdag 3 juni aan het publiek in ’t Perron in Heeze.

Voorzitter Boukje van Ettro legt uit wat de bezoekers gaan zien: “Allerlei verschillende vormen van vermaak. Denk aan ontspanning, genoegen, variété en verpozing, maar ook leedvermaak kan daar bij horen”. Vermaak dient daarbij zeker ook gezien te worden in de context van het tijdsbeeld waarin het heeft plaatsgevonden. Bijzonder in deze 60ste optocht is, dat de huizenhoge decorwagens zullen worden voorafgegaan door nog een Brabantse traditie, Kempische trekpaarden. De verbeelding van de wagens samen met keer op keer de imposante aanblik van een naderend span met Kempische trekpaarden, zal er voor zorgen dat het publiek zondag 27 augustus 2017 op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd.


Op zaterdag 3 juni, vanaf 14.00 uur zijn de wagenbouwersgroepen aanwezig in ’t Perron om daar hun onderwerp te presenteren aan het publiek. Ze geven toelichting en beantwoorden vragen. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze middag te komen proeven van deze preview.

Ook op zaterdag 3 juni maar dan op het Strabrechtplein, wordt een bijzondere buitenexpositie geopend van Tom Janssen. Hij fotografeerde diverse optochten en heeft daarvan de expositie Parade samengesteld. Deze expositie is aangevuld met foto’s van vier van onze wagenbouwersgroepen uit de optocht van 2016. Om 16:30 uur wordt “Parade” geopend in aanwezigheid van de fotograaf. Een tweede expositie van foto’s van over het werk achter de schermen van dezelfde vier groepen is tijdens het gehele festival te zien in het gemeentehuis.

Voor de basisschooljeugd heeft de Brabantsedag op vrijdag 2 juni 170 leerlingen uitgenodigd uit Heeze, Leende en Sterksel voor een interactieve leer-doe-dag. Dan krijgen deze schoolkinderen een workshop concept-denken en maken zij hun eigen wagenontwerp. Tijdens de zaterdag voor de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag, op 26 augustus, kunnen de kinderen hun ontwerpen en bouwwerken aan vrienden en familie laten zien.

De Brabantsedag 2017 vindt plaats van 19 tot en met 27 augustus 2017, waarbij de cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus door de straten van Heeze zal trekken.

Deel dit bericht
Terug