08-03-2018

Gemeente Heeze-Leende schenkt jubileumcadeau aan wagenbouwers Brabantsedag: verharding bouwplaatsen

HEEZE – Ter ere van de zestigste verjaardag van de Brabantsedag in 2017 heeft Gemeente Heeze-Leende de wagenbouwers een jubileumcadeau gegeven: verharding van de bouwplaatsen.

Het cadeau wordt nu gerealiseerd: bij tien Brabantsedag wagenbouwersgroepen wordt de komende maanden verharding onder de bouwtent aangebracht. Drie groepen die al op een verharde ondergrond bouwen, zijn uitgenodigd om na te denken over een cadeau dat bijdraagt aan duurzaam bouwen. Bij drie andere groepen kunnen om uiteenlopende redenen in 2018 hun bouwplaatsen (nog) niet worden verhard; dat gebeurt later. Met de groepen wordt een gebruiksovereenkomst gesloten. Op donderdag 8 maart werden deze tijdens de vrijwilligersavond van de Brabantsedag ondertekend door de voorzitters van de wagenbouwersgroepen en de burgemeester van Heeze-Leende. Ook de uitvoerende aannemer KWS was hierbij aanwezig.
“De verharding van de bouwplaatsen draagt bij aan de veiligheid”, licht Guus Berkers, bestuurslid Stichting Brabantsedag toe. “De planning is dat bij de tien groepen de verharding vóór de start van het bouwseizoen is gerealiseerd. De exacte locatie en grootte van de verharding is vooraf afgestemd met de wagenbouwers, die hiervoor een bouwtekening konden indienen.”
Gabriel van Houtert, voorzitter van Vriendenkring Haisjô, deelt het enthousiasme: ‘We zijn heel blij met dit belangrijke cadeau. Belangrijk, omdat het een grote stap is naar een zekere toekomst voor de wagenbouwersgroepen’.

De tien wagenbouwersgroepen die dit jaar nog bouwplaatsverharding krijgen, zijn Ge Wit 't Oit Noit Nie, Vriendenkring Haisjô, Vriendenkring Hopeloos, Vriendenkring de Laarstukken, Vriendenkring de Rooie Hoek, Vriendenkring de Rijten, Vriendenkring Ietskes Schif, De Lambrekvrienden, Vriendenkring Van Gaal en Bouwerij Skôn.

Vriendenkring Schenkels en BZ&T hebben al een verharding op hun bouwplaats, bij Vriendenkring De Oude Ambachten kan geen verharding worden aangebracht. Deze groepen krijgen de mogelijkheid een project in te dienen bij de gemeente dat bij hen de veiligheid en/of duurzaamheid ten goede komt. Vriendenkring Schenkels heeft al als project ingediend: het verwerven van goede LED-verlichting voor in hun bouwtent.

Drie wagenbouwersgroepen komen later aan de beurt. Het Zij Zo en Vriendenkring Kapelstraat bouwen bij de parkeerplaats nabij het NS-station. Hier is het niet wenselijk om aparte verharding aan te brengen. Daarom zal hier de bestaande parkeerplaats verder uitgebreid worden, waardoor beide groepen een compleet verharde bouwlocatie krijgen. Gezien de kosten wordt deze uitbreiding opgenomen in de gemeentelijke kadernota 2019.

Vriendenkring Snoeyen wacht nog even af: de gemeente is met de grondeigenaar van hun bouwlocatie in gesprek. Het budget voor verharding van de bouwplaats van Snoeyen is echter gereserveerd, dus van uitstel komt geen afstel.

Deel dit bericht
Terug