15-05-2018

Brabantsedag gewaardeerd met een dikke 9

Bezoekersonderzoek tijdens de 60e Brabantsedag afgelopen jaar:

Brabantsedag gewaardeerd met een dikke 9

HEEZE – Bezoekers van de Brabantsedag geven het jaarlijkse belevenement op de laatste zondag van augustus in Heeze een rapportcijfer van 9,1. Dat blijkt uit het tweede bezoekersonderzoek in 2017 tijdens de 60e Brabantsedag.

Ook zonder de – wellicht chauvinistische – inwoners van Heeze blijft het rapportcijfer een 9,1. De overige waarderingen uit het bezoekersonderzoek geven eveneens een positieve boodschap aan de duizenden vrijwilligers, ook van buiten Heeze, die het jaarlijkse belevenement mogelijk maken. Zo zou honderd procent van de bevraagde bezoekers * de Brabantsedag aanbevelen.

De jubileumeditie liet een toename zien in het aantal bezoekers van buiten de provincie. De gemiddelde leeftijd van de Brabantsedagbezoeker is 48 jaar. Het aantal jeugdige bezoekers neemt toe, mede doordat sinds kort kinderen tot en met twaalf jaar gratis entree hebben. Zestig procent van de bezoekers kwam minstens zes keer naar de Brabantsedag, 43 procent zelfs tien keer of vaker.


Vele respondenten namen ook de moeite een persoonlijke boodschap op het enquêteformulier te zetten. Een kleine greep daaruit:

69-jarige bezoeker uit Someren: Nu is het voor mij welhaast ondenkbaar niet te gaan. Onvoorstelbaar dat ik dit geweldige evenement nooit eerder bezocht. Een gemiste kans in mijn opvoeding.”

45-jarige bezoeker uit Helmond: Geweldig om te zien hoe een evenement zo goed met de tijd meegaat.”

51-jarige bezoekers uit Deurne: Gewoon doorgaan, helemaal top! Ik speel zelf amateurtoneel en sta versteld van het spel van alle deelnemers!”


Het onderzoek is een opsteker voor het succesvolle publieksevenement, dat dit jaar een frisse, toekomstgerichte weg inslaat. Hoogtepunt is en blijft de rollende theaterparade door de zestien Heezer wagenbouwersgroepen op de laatste zondag van augustus. Rond die parade wordt momenteel een programma samengesteld. Dat wordt eind mei, samen met de zestien onderwerpen, bekendgemaakt tijdens De Brabantsedag presenteert …, de aftrap van het wagenbouwersseizoen.

* Over het bezoekersonderzoek: Aan het formulier voor de HWV publieksprijs is een korte vragenlijst toegevoegd. Van de 2.500 uitgedeelde formulieren kwamen er 1.562 ingevuld retour; een respons van 62 procent (respons 2016, toen het onderzoek voor de eerste maal werd gehouden: 51 procent). Daarmee is de respons voldoende representatief om geëxtrapoleerd te worden naar de 35.000 bezoekers in 2017. De belangrijkste staan in de infographic 

Deel dit bericht
Terug