21-07-2019

Jubilerende groepen Brabantsedag klaar voor de toekomst

Dit jaar vieren maar liefst drie groepen een jubileum bij de Brabantsedag. Vriendenkring de Laarstukken en Vriendenkring De Rijten doen voor de veertigste keer mee, Ge Wit ’T Oit Noit Nie viert de 25ste deelname aan de parade.

Vriendenkring De Laarstukken

De Laarstukken doet voor de veertigste keer mee aan de parade en bouwt nu al jaren aan de Hendse Driessen. De groep is begonnen als een buurtvereniging maar telt inmiddels leden uit Heeze, Geldrop en Eindhoven. Het belangrijkste zijn de gezelligheid en saamhorigheid, waarbij wordt samengewerkt aan een gezamenlijk doel. Ook draagt De Laarstukken uit dat het een vriendenkring is voor jong en oud.

Met hun wagen laat De Laarstukken dan ook zien dat er wordt gedacht aan de toekomst. Met de wagen wordt de wolvenjacht van Cuijk uitgebeeld, terwijl de wolf nu juist met open armen in Nederland wordt ontvangen. Er wordt voor gezorgd dat de Nederlandse natuur (en misschien ook wel de Strabrechtse Heide) ook in de toekomst een mooi leefgebied blijft voor de wolf.

Zelf wil De Laarstukken ook een bestendige groep zijn voor toekomstige generaties. Dit doen ze door elementen te ‘lenen’ van de natuur. In samenspraak met boswachter Mari de Bijl gebruikt de wagenbouwersgroep echte Brabantse natuurelementen die na de parade hun plek in de natuur weer zullen innemen. Hierbij laten ze zich adviseren door Marcel van Dijk van Oogenlust in Eersel om de verbinding te maken tussen natuur en strakke vormen. Op deze manier legt De Laarstukken de verbinding tussen creativiteit, duurzaamheid en duurzaam bouwen, allemaal op de toekomst gericht.

Vriendenkring De Rijten

Ook De Rijten viert haar veertigjarig jubileum dit jaar. De groep is ontstaan uit buurtvereniging Emmerikstraat/Pastoor van der Voortlaan, en in 1980 is de naam veranderd in Vriendenkring De Rijten, naar de naam van een stuk grond in de buurt. Later is de bouwplaats verhuisd naar de Poortmannen, maar er zijn nog steeds deelnemers van het eerste uur betrokken bij de vriendenkring.

Om het jubileum te vieren heeft De Rijten een feestdag georganiseerd voor alle leden, met een leuke middagactiviteit in ’s-Hertogenbosch en aansluitend een Rijten-feest tot in de late uurtjes. Ook is er bij de ledenvergadering een mooie sfeercompilatie gemaakt van veertig jaar De Rijten en heeft de groep een speciaal jubileumshirt ontworpen, met verdeeld over drie shirts portretjes van alle leden. Een leuke persoonlijke touch maar de shirts dragen óók uit dat bij De Rijten iedereen van belang is.

Voor Vriendenkring De Rijten was ‘Circus Salto Mortale’ in 2017 een wagen die in het geheugen gegrift staat. Toen het aggregaat halverwege de parade uitviel, moest er geïmproviseerd worden en zat iedereen na de parade in zak en as, om vervolgens bij de prijsuitreiking in extase te raken na twee eerste prijzen en een tweede plaats in het algemeen klassement; enorme pieken, diepe dalen en een vreugdesprong op het einde.

Ge Wit ’T Oit Noit Nie

Ge Wit ’T Oit Noit Nie bestaat 26 jaar, maar heeft besloten om dit jaar het jubileum te vieren omdat dit de 25e deelname van de groep wordt. Om hierbij stil te staan heeft de groep het logo veranderd en iedere deelnemer van GWTONN van een nieuwe polo voorzien, zodat niemand meer in een oude polo op een feest verschijnt. Ook heeft een aparte commissie een jubileumfeest georganiseerd.

GWTONN is opgestart bij KV Eymerick en de twee zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Er zijn veel leden van het eerste uur die nog steeds met veel plezier elk jaar komen bouwen. Zij worden aangevuld met de jonge garde, die steeds meer verantwoordelijkheden op zich neemt. De oudere generatie is nog altijd bereid om te helpen als dat nodig is, waardoor de groep ook in de toekomst nog veelvuldig mee zal doen.

Deel dit bericht
Terug