06-02-2022

Vrijwilliger zijn bij de Brabantsedag, hoe is dat nou?

Vrijwilliger zijn bij de Brabantsedag, hoe is dat nou?

De Brabantsedag is als organisatie voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Of je nu jong- of oud bent, een ervaren kracht in je vakgebied of net nieuw in een net ontdekte hobby: er is altijd iets wat jij kunt doen om de mooiste dag van het jaar mogelijk te maken. De Brabantsedag sprak met een huidig én met een voormalig vrijwilliger om ze te vragen wat het vrijwilligers werk voor hen betekent.

Patrick Vorstenbosch sloot een jaar of twintig geleden aan bij de technische dienst van de Brabantsedag, die toen nog een spatie kende. “Een vriend gaf me die tip. Hij zei dat er bij de technische dienst een fijne groep mensen zat die dezelfde, leuke ideeën hadden om mooie dingen voor de Brabantsedag te doen. Ik besloot mee te doen om samen met die groep het beste beentje voor te zetten.”

Loop tijdens de Brabantsedag (of in aanloop naar de theaterparade) over straat in Heeze en het werk van Patrick en zijn groep is zichtbaar. De tribunes, de kenmerkende hokjes en alle versierende ornamenten rondom de parade: niets zou mogelijk zijn zonder de inzet van deze harde werkers. “Het fijnste aan ons werk is eigenlijk het moment nét voor de prijsuitreiking”, zegt Patrick. “Dan staan we met heel de facilitaire dienst op afstand te kijken naar wie er eerste wordt. Dan heb je echt het gevoel: alles is goed verlopen, we hebben het weer voor elkaar gekregen. En dan is het nu tijd om met de rest van de mensen een biertje te drinken en een feestje te bouwen.”

Nieuw in het dorp

Cees van Arendonk nam een tijdje geleden afscheid van de Brabantsedag, na meer dan dertig jaar actief te zijn geweest in het bestuur. Toen hij voor werk in Heeze kwam te wonen kende hij de Brabantsedag parade naar eigen zeggen “nul komma nul, totaal niet. Daar hoorden we toen in Tilburg niks over.”

“De reden dat ik bij de Brabantsedag kwam is redelijk eenvoudig. Ik wilde binding hebben met mijn nieuwe woonplaats, en op een feestje kwam ik voormalig bestuurslid Jacques Huberts tegen. Hij zei dat ze nog een bestuurslid zochten. Ik bekeek die functie en solliciteerde bij drie bestuursleden, dat ging toen nog heel officieel.”

Plaats voor plannen

Cees stapte in de sponsorcommissie en rolde later in het cultuuraspect van het weekend en de parade. “Langzaamaan ging dat niet alleen over tentoonstellingen van kunstobjecten maar ook over voorstellingen. Dat mondde uiteindelijk uit in een complete culturele week!” Later voelde hij dat het tijd werd ruimte te geven aan anderen, als het ging om de programmering. “Het gevaar is dat je op de automatische piloot dingen doet. Toen ben ik binnen de facilitaire dienst inkoop mee inkoop gaan coördineren.”

Een compleet andere functie dus, en Cees wil benadrukken dat het goed weergeeft hoe er altijd een plekje is voor mensen die de Brabantsedag een warm hart toedragen en daar goede ideeën bij hebben. “Leuke plannen kunnen altijd landen bij de Brabantsedag. Ik weet nog hoe we een keer een musical op de grachten organiseerden, ‘Spiegels’. Daar zit gigantisch veel tijd in, vergis je niet, maar wat je daarvoor terugkrijgt is zó enorm dankbaar, dat is bijna niet te beschrijven.”

Vacatures

Wil jij ook je steentje bijdragen aan één van de uniekste evenementen van ons land? Aan de grootste theaterparade van het jaar? Aan het moois wat Brabantsedag heet?
Dat kan, of je nu veel of weinig tijd hebt, jong of oud bent, overdag of ’s avonds kan, sterk of slim bent: alle hulp bij de Brabantsedag is welkom!

De Brabantsedag wordt compleet gemaakt door louter vrijwilligers. Teamtrots, voldoening, steeds terugkerende bezoekers en de grote glimlachen op de laatste zondag van augustus zijn het ‘salaris’ van de vele vrijwilligers die hierbij betrokken zijn.


CHECK DE VACATURES OP BRABANTSEDAG.NL/VACATURES


Deel dit bericht
Terug