21-08-2022

And the winner is… Hoe gaat dat nou?

And the winner is…

Als toeschouwer van de theaterparade is het elk jaar weer genieten van de wagens en het spel van de 16 wagenbouwersgroepen. Met de ene na de andere prachtig in elkaar gezette creatie wordt het duidelijk dat ‘s middags het publiek de grote winnaar is. Welke prijzen de wagenbouwers mee naar huis mogen nemen wordt pas ‘s avonds in de feesttent bekend gemaakt. Maar wat valt er nou eigenlijk te winnen en hoe werkt die prijzenverdeling?

De enige prijs waar je als toeschouwer direct invloed op hebt is de Publieksprijs. De voor de parade aan het publiek uitgedeelde juryformulieren worden naderhand weer opgehaald en aan de hand hiervan worden de nummers 1, 2 en 3 bepaald. De Persprijs wordt uitgedeeld door de onafhankelijke persjury die bestaat uit media als Omroep Brabant, het Eindhovens Dagblad en anderen. De Parelprijs wordt uitgereikt in geval van een uitzonderlijke groepsprestatie, constructie, uitbeelding of materiaalgebruik. Dit is de daarmee de enige prijs die mogelijk niet elk jaar wordt uitgereikt. Daarnaast zijn er nog drie eervolle vermeldingen voor bijzondere en opvallende deelnemers.

De paradewagens worden op drie categorieën beoordeeld: Overdracht van het Onderwerp, Artistiek-Technisch en Theatrale en muzikale kwaliteit. Deze drie categorieën tellen even zwaar mee en worden beoordeeld door de vakjury, experts in het vakgebied.

Hiervoor zoekt de Stichting Brabantsedag vooral naar professionele juryleden die kennis hebben over de specifieke categorie en het thema van dat jaar (nu dus Met Verve). De leden van de vakjury hoeven niet bekend te zijn met de Brabantsedag, op een kleine briefing over de parade na krijgt de jury de volledige vrijheid om haar eigen oordeel te vellen. Op deze manier is de uitslag zo onafhankelijk als mogelijk is.

Tijdens de parade zitten de juryleden verspreid over het parcours. Dit zorgt ervoor dat de juryleden elkaar niet kunnen beïnvloeden en dat de kwaliteit van het spel en de techniek geen momentopname zijn maar een goede afspiegeling van de parade over het hele parcours. Na de parade is het pas echt zweten geblazen voor de jury. Om op tijd tot een algemeen klassement te komen moeten de beoordelingen in zeer korte tijd bij elkaar gelegd worden. Per categorie worden de punten bij elkaar opgeteld en die punten samen zorgen voor het eerste klassement. Bij een gelijke stand tussen wagenbouwgroepen beslist de jury welke wagen boven de andere eindigt.

Dit alles resulteert in een algemeen klassement én in een top 3 van de drie categorieën, die net als de andere prijzen ’s avonds in de feesttent bekend worden gemaakt. De algemeen winnaar is die groep die het beste scoort op al de onderdelen samen. Deze groep , de algemeen winnaar, wordt uit de ranking gehaald van de 3 categorieën. Van elk categorie wint de top 3 een beker. Intussen is de spanning in de tent om te snijden en wordt de einduitslag bekend. Nadat eerst de nummers 16 tot en met 11 bekend zijn gemaakt wordt er langzaam toegewerkt naar wie zich de nieuwe Algemeen Winnaar van de Brabantsedag mag noemen en dus vereeuwigd wordt in de Walk of Fame.

Deel dit bericht
Terug