24-07-2022

Brabantsedag ook weer schoonste theaterparade van het jaar

De Brabantsedag is elk jaar een groots evenement dat veel bezoekers trekt, niet voor niets de grootste theaterparade van het jaar. Al deze bezoekers produceren ook veel afval, wat makkelijk op straat terecht komt. Na de mooie parade blijft Heeze achter met lelijke berg zwerfafval. Daarom worden ook dit jaar weer bij alle ingangen papieren tasjes uitgedeeld waarin bezoekers hun afval in kwijt kunnen. Aan het einde van de parade halen we alles op. Resultaat? Een schoon evenement en een schoon Heeze!

Niet alleen tijdens de parade, maar de hele dag vragen we bezoekers hun afval in een afvalbak te gooien in plaats van op straat. Met posters worden de afvalbakken duidelijker zichtbaar. Op de sfeerpleinen zullen afvaleilanden de aandacht trekken en ook bij de wagenbouwers wordt extra aandacht besteed aan zwerfafval. Zo proberen we publiek en artiesten optimaal te faciliteren het dorp schoon en mooi te houden.

Help je ook mee?


Tijdens de vorige twee edities werden bij de verschillende ingang papieren zakjes uitgedeeld aan het publiek en werden de volle afvalzakjes aan het einde van de parade opgehaald. Dat resulteerde dit jaar in ruim 5500 uitgedeelde afvalzakjes en 60 volle kliko’s opgehaald afval, in totaal zo’n 14 m3 afval dat niet op de straten van Heeze bleef liggen.

Al jaren is de gemeente Heeze-Leende in samenwerking met Stichting Brabantsedag Heeze bezig om de parade vrij te houden van afval. In eerdere jaren hadden buitendienst en opruimploegen hun handen vol aan het vele zwerfafval dat na de parade achterbleef. Sinds 2018 is er groots ingezet op een schone theaterparade en dat was al een succes. In 2019 is de aanpak verder uitgewerkt en heeft het een zeer goed resultaat opgeleverd: schone straten en een mooi Heeze. Naast het uitdelen en ophalen van afvalzakjes zijn alle afvalbakken voorzien van ‘Schone-Theaterparade-bestickering’ en zijn op de verschillende sfeerpleinen ook afvaleilanden ingezet.

Dat deze aanpak een succes is, is ook vooral te danken aan het publiek. Er werd enthousiast gereageerd op de afvalzakjes. Velen hebben allereerst, net als het promotieteam, met een papieren zakje op hun hoofd rondgelopen, voordat het zakje een afvalzakje werd. Daarnaast blijkt uit de positieve reacties, “Ow, dat is een slim idee, wat handig zo’n zakje”, dat de aanpak omarmd is door het publiek. De overvolle afvalwagen geeft aan dat vervolgens massaal gehoor is gegeven aan het gebruik van het zakje tijdens de parade. En dat is mooi, want samen zorgen we voor de schoonste theaterparade van het jaar!

Deel dit bericht
Terug