22-10-2022

Uitslag van de Brabantsedag-fotowedstrijd

De Brabantsedag op zondag 28 augustus leverde weer veel memorabele én topfotomomenten op. Er werden dan ook heel wat foto’s ingestuurd voor de eerste Brabantsedag-fotowedstrijd.

De jury, bestaande uit professionele fotografen Astrid Huis en Rob Engelaar, beoordeelde de foto's. De uitslag:

1. Foto van Bart Smulders (met als onderwerp de wagen van De Rooie Hoek)

2. Foto van Damien Eichhorn (met als onderwerp de wagen van vriendenkring Haisjô)

3. Foto van Jeanine Meek (met als onderwerp de wagen van vriendenkring Van Gaal)

“Er was een grote diversiteit aan inzendingen”, reageert jurylid Astrid Huis. “Voor ons als jury was het best lastig om tot de uiteindelijke top 3 te komen. Ik heb bij de boordeling vooral gekeken naar welke foto’s voor mij het gevoel van de Brabantsedag weergeven: het spel, de passie, de samenwerking en natuurlijk de wagen. Ook heb ik sterk gelet op de compositie. Dat is moeilijk om allemaal in een beeld te vangen, maar daar zijn de winnaars goed in geslaagd. Persoonlijk houd ik van de kracht van eenvoud.”

Mede-jurylid Rob Engelaar: “Het was erg fijn te zien dat er zoveel foto’s ingestuurd zijn voor de wedstrijd. Dat maakt het voor de jury niet makkelijk, vooral omdat de Brabantsedag op zoveel manieren in beeld gebracht werd. Ik heb bij het jureren vooral gelet op de sfeer in de foto: de Brabantsedag is een beleving voor zowel het publiek als de deelnemers. Foto’s waar deze tweespeling duidelijk te zien was, heb ik helaas niet gezien. Een goede tip voor volgend jaar! De drie winnaars blinken uit met emotie en compositie.”

De drie winnaars krijgen een dinerbon ter waarde van 50 euro van Tapperij de Zwaan in Heeze, het geboortehuis van de Brabantsedag.

Over de jury
Astrid Huis is freelancefotograaf uit Heeze, gespecialiseerd in portretfotografie en documentaire fotoseries en vertegenwoordigd door ANP en Hollandse Hoogte. Haar werk wordt (inter)nationaal gepubliceerd in diverse media en geëxposeerd. Astrid fotografeerde voor de Brabantsedag en maakte een portretserie van de wagenbouwers.

Rob Engelaar is freelance fotojournalist met als thuisbasis Mierlo. Hij werkt als fotograaf voor ANP, Hollandse Hoogte en diverse media. Rob is ook actief als beeldredacteur en was gastjurylid in het populaire tv-programma Het Perfecte Plaatje. Rob heeft diverse prijzen gewonnen bij de Canon Zilveren Camera. Dit jaar was Rob lid van de persjury.

Deel dit bericht
Terug