02-04-2023

Steenlegging Walk of Fame én presentatie themabeeld 64e Brabantsedag

Op zondag 2 april werd de overwinning van Vriendenkring De Rijten vereeuwigd in het Heezer straatbeeld. Aansluitend werd het themabeeld voor de 64ste Brabantsedag gepresenteerd.

De steenlegging in de Brabantsedag Walk of Fame op het gemeentehuisplein gebeurde tijdens de sfeermarkt Heeze Leeft op zondag 2 april om 14.00 uur.

De steen gedenkt de Vriendenkring als winnaar van de 63ste Brabantsedag. De Brabantsedag Walk of Fame in het centrum van Heeze is een initiatief van de Vrienden van Heeze. De nieuwste van de ruim zestig tegels eert ‘Fantasie doet leven’: Vriendenkring De Rijten won daarmee het algemeen klassement, de Persprijs én de HWV Publieksprijs op zondag 28 augustus 2022.

Themabeeld

Aansluitend werd het nieuwe themabeeld voor de 64ste Brabantsedag bekendgemaakt. Het beeld, gemaakt door Matty Jorissen en Wijnand Driessen, hoort bij het thema Eureka! Dat verwijst naar ontdekkingen en/of uitvindingen, een onderwerp dat genoegzaam bekend is in de slimme Brainportregio.

Het ontwerpduo licht toe: “We zoeken in ons werk ook altijd naar de essentie van het verhaal, het gevoel, dat we vervolgens omzetten in een visuele vertelling die verrassende inslaat.

Bij Eureka! is dit gevoel de knallende energie die loskomt wanneer alles samenvalt, creativiteit losbarst en ideeën maar blijven voortvloeien. Je voelt je niet langer beperkt in het verzinnen en wordt voortgestuwd door koortsachtige, gloeiende enthousiasme. De stroom aan ideeën zijn allemaal referenties naar uitvindingen en ontdekkingen die door Brabanders gedaan zijn. Het is een zoektocht waar je je zelf in kan verliezen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Tegelijkertijd roepen we visueel de geest van de Brabantsedag op: een visueel prikkelende parade die historische traditie mengt met eigentijdse vormgeving en theatraliteit. Een bonte, vrolijke kakofonie van creaties die samen een mooi geheel vormen. “

De zestien wagenbouwersgroepen gaan op zoek naar een ontdekking door een Brabander of juist een uitvinding ín Brabant; zowel het Nederlandse als Belgische deel van het vroegere Hertogdom Brabant. De wagenbouwersgroepen zullen op zondag 27 augustus 2023 op de proppen komen met een uitvinding en bijbehorende ontdekker.

Deel dit bericht
Terug