24-05-2018

Brabantsedag Heeze: De grootste theaterparade van het jaar

HEEZE – Op zondag 26 augustus barst in Heeze voor de 61e keer de Brabantsedag los. Rond de bekende rollende theaterparade van de zestien wagenbouwersgroepen wordt een nieuw en gastvrij festivalprogramma samengesteld, zodat de vele duizenden bezoekers de gehele dag vermaakt worden.

Dat gebeurt onder de nieuwe propositie: ‘De grootste theaterparade van het jaar’. Tegelijk worden in etappes uitstraling (van één groot openluchttheater), huisstijl en beeldmerk (in Brabants rood, wit en zwart) opgefrist.

Nieuwe weg

Brabantsedag slaat daarmee een nieuwe, frisse weg in om na zestig jaar voorbereid te zijn op de toekomst. Het laatste weekend van augustus was al het domein van de drukbezochte, huizenhoge rollende theaterparade (35.000 bezoekers tijdens de jubileumeditie in 2017). Dit jaar is het thema ‘Van Ravenstein tot Roosendaal’ de inspiratiebron voor de Heezer wagenbouwersgroepen die dit hoogtepunt van de Brabantsedag maken. Op donderdagavond 24 mei toonden zij hun ontwerpen.

‘Hun’ theaterparade staat onveranderd centraal in het complete dagje uit. Rond de parade, die start om 13.30 uur, is er van 10.00 uur tot 20.00 uur een feestelijk festivalprogramma. Op vijf in stijl aangeklede sfeerpleinen voor jong en oud bij het paradeparcours zijn er muziek, theater, entertainment, vertier en horeca. Onder meer Flairck en VOF De Kunst treden op.

Belevenement voor Heezenaren en bezoekers

Met de nieuwe opzet wordt het voorheen negendaagse programma losgelaten. Alle aandacht gaat naar de laatste zondag van augustus die van oudsher bekend staat als de Brabantsedag. Het weekend ervoor opent het feest voor de Heezenaren zelf. Op zaterdag 18 augustus genieten zij voor de tweede keer van de kinderparade, met wagenbouwers, ontwerpers en acteurs in spe, en aansluitend het openingsfeest voor het dorp.

Ambassadeurs

Bekende Brabanders zullen de Brabantsedag nog breder uitdragen. De groep ambassadeurs gaat de komende jaren groeien. Inmiddels hebben auteur Wim Daniëls en voormalige cultuurgezanten Björn van der Doelen en Gerard van Maasakkers hun medewerking al toegezegd.

Bij de Brabantsedag zijn duizenden vrijwilligers betrokken, bijna een derde van de Heezer gemeenschap maar ook van daarbuiten. Onbetaald maar professioneel zetten zij jaarlijks een hooggewaardeerd belevenement neer dat is geworteld in historie, traditie en de gemeenschap. Uit het afgelopen jaar gehouden bezoekersonderzoek kwam een 9,1 als rapportcijfer naar voren. Met de nieuwe opzet wil de organisatie de komende jaren zo hoog blijven scoren, ook buiten Zuidoost-Brabant en doorgroeien naar 40.000 gasten in 2022.

Deel dit bericht
Terug