Ambassadeurs van de Brabantsedag

Voorheen kende de Brabantsedag een cultuurgezant die voor 3 jaar aantrad. Frank Lammers, Gerard van Maasakkers en Björn van der Doelen hebben de rol van cultuurgezant met verve op zich genomen.  We focussen ons als Brabantsedag steeds meer rondom het hoogtepunt van de Brabantsedag, namelijk de theaterparade. Daar past de rol van ambassadeur beter bij dan cultuurgezant, dus we hebben daarom besloten daar een nieuw elan aan te geven.

Een Brabantsedag ambassadeur wordt aangesteld voor onbepaalde tijd, dus niet meer voor 3 jaar, wat eerst het geval was. De ambassadeur draagt de Brabantsedag een warm hart toe, bezoekt de Brabantsedag minimaal eens per 2 jaar en promoot de Brabantsedag door het jaar heen als daar de mogelijkheid toe is. Dat promoten kan op diverse manieren, van bezoeken van onze wagenbouwers tot aanprijzen van de Brabantsedag op eigen social media kanalen.

We voegen meer ambassadeurs toe aan de lijst de komende periode en jaarlijks wordt de lijst uitgebreid.

Ambassadeurs van Brabantsedag Heeze


Ina Adema 

Na onder andere wethouder en burgemeester te zijn geweest, is Ina Adema sinds 2020 de Commissaris van de Koning in Brabant. Vanuit haar nieuwe functie continueert ze de betrokkenheid vanuit de provincie met genoegen en enthousiasme.  (foto Ilse Wolf)

Björn van der Doelen

Björn van der Doelen (Goirle, 1976) is bij velen bekend als oud-profvoetballer. Na zijn voetbalcarrière is hij zich volledig gaan storten op zijn andere liefde: de muziek. Hij is leadzanger en gitarist van de band Allez Soldaat. Dit gezelschap zingt in de mooiste taal ter wereld, het Brabants. 

Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers (Nuenen, 1949) is een Nederlands zanger die in zijn eigen Brabantse dialect zingt. In de jaren '70 was hij een van de eersten die met dialectzang een breed publiek aansprak. In Brabant wordt hij op handen gedragen, maar ook ver daarbuiten worden zijn liedjes als 'Hee goade mee' volop meegezongen. Hij zingt ook 'D'n optocht trekt voorbij', wat gaat over de Brabantsedag.


Burgemeester Paul Verhoeven

Paul Verhoeven (Wanroij, 1955) is sinds 2006 burgemeester van gemeente Heeze-Leende, waar de Brabantsedag plaatsvindt. Paul is een groot fan van de Brabantsedag, bezoekt ieder jaar de bouwplaatsen van onze wagenbouwers en staat ieder jaar trots aan het parcours om de Brabantsedag te bewonderen. Ambassadeur zijn voor de Brabantsedag, hij doet niet anders!

Toon Gerbrands

Toon Gerbrands, voorheen algemeen directeur van voetbalclub PSV, auteur en prestatiemanager, is bekend in de sportwereld. De boomlange geboren Fries – hij volleybalde zelf op hoog niveau - maakte furore als bondscoach van het Nederlands heren volleybalteam en als manager en directeur van de DSB-schaatsploeg.

Madeleine van Toorenburg

Politica Madeleine van Toorenburg is lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg, woont in Rosmalen en was al fan van de Brabantsedag; in 2019 was ze er voor de negende keer bij: “Heel het land zou moeten kunnen meegenieten. Het is een eer om ambassadeur te zijn”, aldus Van Toorenburg.

Wim van de Donk 

Wim van de Donk, bij menig mens bekend als voormalig Commissaris van de Koning, is een trotse Brabander en een trouwe bezoeker. Met Brabant hoog in het vaandel bezoekt hij graag de wagenbouwersgroepen onder de noemer ‘traditie met een grote T’. Van de Donk is rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur van de Tilburg University.

Wim Daniëls

Wim Daniëls (Aarle-Rixtel, 1954) is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Wim heeft zijn hart verpand aan de Brabantse taal en is al jaren fan van de Brabantsedag. In 2015 won hij de Brabant Bokaal, voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur.


Mike Weerts

Mike Weerts (Overloon, 24 maart 1982) begon als acteur ooit in de soap Onderweg naar Morgen en speelt tegenwoordig in tv-series, toneelstukken en musicals. Weerts is een Brabander in hart en nieren en promoot 'zijn' Brabant waar maar kan. Dus ook de Brabantsedag in Heeze!