Over de Brabantsedag

De Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Wat ooit klein begon in 1958 trekt nu jaarlijks ruim 40.000 bezoekers. De theaterparade op de laatste zondag van augustus is ongetwijfeld het hoogtepunt van het jaar.

Maar liefst 16 wagenbouwersgroepen met circa tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. Het publiek wordt geboeid met expressief of juist vertederend toneelspel. Ernst en humor, werkelijkheid en fantasie wisselen elkaar af en brengen het verleden van het Hertogdom Brabant op een geheel eigentijdse wijze tot leven. Voorafgaand aan de theaterparade biedt de Brabantsedag cabaret, kunst, toneel, straattheater en muziek. Kortom, de Brabantsedag is een unieke beleving met cultuur en vermaak voor jong en oud.

Erkend op Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Brabantsedag is een evenement waar een zeer groot deel van de gemeenschap bij betrokken is. Een traditie die met de lepel ingegoten wordt en dan ook in het DNA van nagenoeg iedere Heezenaar zit. Dit, samen met de wens en de zorg om de traditie van de Brabantsedag door te geven aan nieuwe generaties en het zo levensvatbaar houden voor de toekomst, heeft ertoe geleid dat de Brabantsedag in 2013 erkend is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Meer informatie over het thema van komende Brabantsedag 

Brabantsedag Heeze: De grootste theaterparade van het jaar!

Kom kijken en genieten, laat je verrassen en verwonderen door de grootste theaterparade van het jaar! Op de laatste zondag van augustus trekken 16 huizenhoge theaterdecors en 2000 acteurs door het centrum van het Brabantse Heeze, (onder Eindhoven). Wat in 1954 begon als een simpele optocht met boerenkarren, is uitgegroeid tot een waar spektakel dat zijn weerga niet kent. De grootste theaterparade van het jaar trekt jaarlijks 40.000 bezoekers uit heel Nederland.

De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. Dit wordt op innovatie wijzen tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Het resultaat wordt voorbijtrekkend totaaltheater met originele ontwerpen en gedurfde techniek, dat in een paar minuten een compleet verhaal vertelt.

Op zondagochtend loopt het dorp langzaam vol en kan het publiek voorafgaand aan de parade volop genieten van vermaak, muziek en straattheater. Vanaf 13.30 rollen de immense bouwsels in de twee uur durende theaterparade aan het publiek voorbij. Dat is genieten met een grote G. 

De bezoekers worden geboeid met expressief of juist ingetogen toneelspel. Ernst en komedie, werkelijkheid en fantasie wisselen elkaar af en brengen het verleden van het Hertogdom Brabant tot leven. 

Tickets voor de Brabantsedag bestel je op www.brabantsedag.nl/tickets 

Ook kinderen genieten volop van de parade. De jongste toeschouwers (t/m 12 jaar) hebben gratis toegang tot het evenement. 

De Brabantsedag is daarmee een dagje uit voor de hele familie en de perfecte afsluiter van de zomervakantie!