Vriendenkring De Laarstukken

Vriendenkring De Laarstukken presenteert..

CUIJK: Wolvenjacht 1815

Dreiging en spanning in Cuijk 

In de regio van Cuijk werd in 1815 nog uitgebreid op wolven gejaagd met grootse klop- en drijfjachten. De gouverneur van Noord-Brabant liet op 20 september 1815 een grote wolvenjacht organiseren. Directe aanleiding was het verscheuren van 130 schapen door deze bloeddorstige wolven. De koppen van de dode schapen werden meegevoerd als lokmiddel en bewijs voor de aanwezigheid van de behaarde monsters... Duivels waren het! Alle mannen tussen 18 en 45 jaar oud uit de omliggende gemeenten moesten zich om vijf uur ‘s morgens verzamelen. Om zes uur startte, na het klokgelui, de grootste drijf- en klopjacht ooit. 

Vierduizend man voetvolk en drijvers uit vier gemeenten dreven de wolven richting de lange netten van de jagers, die hen vervolgens probeerden te doden... Dood aan de harige duivels! Wees moedig en sterk! ...

Over Vriendenkring De Laarstukken

Vriendenkring De Laarstukken is in 1980 opgericht als buurtvereniging in een deel van de wijk “De Weibossen”. Oorspronkelijk had de vereniging als doel saamhorigheid en vriendschap binnen de buurt te versterken. De Brabantse veldnaam “laar”, betekent een open plek in het bos. Vrienden van de buurtgenoten hebben zich aangesloten en zo vormen buurt en vrienden De Laarstukken. Dit jaar viert de groep hun 40-jarig jubileum. 

www.delaarstukken.nl 

Opgericht: 1980
Aantal leden: 150