Vriendenkring Kapelstraat

Vriendenkring Kapelstraat presenteert..

Welkom in Utopia.
Het aards paradijs, waar dromen waarheid zijn!?

Het nieuwe Koninkrijk der Verenigde Nederlanden was begin negentiende eeuw, kort na de Franse bezetting, sterk verarmd en met name in de steden leefde men in erbarmelijke omstandigheden.
De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch zag het met lede ogen aan en bedacht een ambitieus plan om deze armoede te bestrijden. Hij stichtte landbouwkoloniën, in eerste instantie in Drenthe, maar vrij snel daarna ook in Brabant, bij Wortel (1822) waar arme gezinnen uit de steden (‘paupers’) een gemeubileerde boerderij met land en vee, kleding, ambachtsopleidingen en scholing voor hun kinderen werd aangeboden. Daarnaast bestond er een uitgebreid winkelaanbod, waren er gratis gezondheidszorg en volledige godsdienstvrijheid. Op naar het paradijs dus, op naar een beter leven!

Helaas mislukte het utopische plan: Veel kolonisten hadden geen ervaring met landbouw waardoor oogsten mislukten, anderen wilden gewoon niet werken en moesten daarom worden ‘heropgevoed’. Zij werden, samen met opgepakte landlopers, gedwongen te werk gesteld in de inmiddels opgerichte onvrije kolonie in het nabije Merksplas (1825). Door het uitblijven van economisch succes én door grote sterfte onder de kolonisten werd een aantal jaar daarna besloten om de vrije kolonie te sluiten. De onvrije kolonie heeft nog tot diep in de twintigste eeuw bestaan als gesloten inrichting voor opgepakte landlopers.

Over Vriendenkring Kapelstraat

Vriendenkring Kapelstraat timmert al 60 jaar op eigen wijze aan de weg met de meest uiteenlopende wagens. Passie, creativiteit en gezelligheid staan hoog in het vaandel. We zijn ieder jaar weer trots dat we met ons relatief kleine budget toch een mooi stukje totaal theater kunnen aanbieden waar u, ons hooggeëerd publiek, hopelijk volop van kunt genieten. We waren erbij tijdens de allereerste optocht en wat ons betreft zullen er nog vele jaren volgen!

www.vriendenkringkapelstraat.nl

Opgericht: 1958
Aantal leden: 100