Cultuurgezant

De Brabantsedag kent ieder jaar een cultuurgezant: De rol van cultuurgezant kan het best worden omschreven als de verpersoonlijking van de Brabantsedag. Deze persoon zal altijd waar mogelijk het gedachtegoed van de Brabantsedag verkondigen en het evenement promoten. Daarnaast draagt hij of zij bij aan de (culturele) ontwikkeling van het evenement en heeft een boegbeeldfunctie richting de verschillende interne en externe stakeholders. Een cultuurgezant wordt voor drie jaar aangesteld.

Björn van der Doelen is de cultuurgezant van de Brabantsedag. De singer-songwriter en oud-profvoetballer is de komende drie jaar het boegbeeld van de Brabantsedag. Hij volgt hiermee Gerard van Maasakkers op die zich de afgelopen jaren op bevlogen wijze heeft ingezet voor de Brabantsedag.

“Ik was bijzonder vereerd toen de organisatie van de Brabantsedag mij vroeg,” aldus de kersverse cultuurgezant. “Ondanks dat ik eigenlijk niks met optochten heb, heeft de Brabantsedag mijn hart gestolen. Want het is veel meer dan alleen een optocht. De wagenbouwers die een jaar lang bezig zijn met hun missie: de mooiste wagen van deze jaargang bouwen. Die toewijding! Je hoeft geen liefhebber van optochten te zijn om daar volop bewondering voor te hebben. En de manier waarop een jaar lang stress en hard werken zich ontlaadt in het laatste weekend van augustus, zegt alles. Op een bourgondische en gastvrije manier komt alles en iedereen samen. Ik ben trots dat ik een steentje mag bijdragen aan dit bijzondere evenement.”

OVER BJÖRN VAN DER DOELEN

Björn van der Doelen (Goirle, 1976) is bij velen bekend als oud-profvoetballer. Hij kwam uit voor PSV, Standard Luik, FC Twente en NEC. Na zijn voetbalcarrière is hij zich volledig gaan storten op zijn andere liefde: de muziek. Hij is leadzanger en gitarist van de band Allez Soldaat. Dit tienkoppige gezelschap zingt en predikt in wat zij noemen ‘de mooiste taal ter wereld’, het Brabants. In 2013 trad Van der Doelen met Allez Soldaat op tijdens de Brabantse Nacht van de Brabantsedag.