Thema

De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. Het thema is de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen. Zij laten zich erdoor inspireren voor hun huizenhoge, rollende bijdrage aan de theaterparade op zondag 26 augustus in Heeze. In de optocht komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gerelateerd aan Hertogdom Brabant. Maar dan wel op creatieve wijze vertaald naar onze tijd. Voorbijtrekkende wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek.

Van Ravenstein tot Roosendaal

De 61e Brabantsedag heeft als thema ‘Van Ravenstein tot Roosendaal’. De huizenhoge decorwagens zullen er voor zorgen dat het publiek zondag 26 augustus 2018 op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd.

“In jullie zoektocht naar een passend onderwerp zullen de vele dorpen, steden en gemeenten die onze provincie rijk was en is de revue passeren. Aan iedere plaats zijn gebeurtenissen of personen te koppelen die er significant voor zijn,” aldus de uitleg van de themacommissie bij de keuze.

Aan het thema is een complete lijst toegevoegd van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in het Brabantse, van Aalst tot Zundert, en dus ‘van Ravenstein tot Roosendaal’.

Meer dan genoeg inspiratie voor een onderwerp uit het verre verleden tot 31 december 1920, de periode waarin onderwerp en ontwerp zich moeten afspelen. Een plaatsnaam uit deze lijst mag slechts eenmaal in de parade aan bod komen. Uitgangspunt voor de wagenbouwers is dus een Noord-Brabantse plaatsnaam uit de overzichtslijst, waaraan een gebeurtenis of persoon significant gekoppeld moet worden.

UNIEKE THEMABROCHURE

Ter inspiratie ontving iedere wagenbouwersgroep een uniek 'Van Ravenstein tot Roosendaal'-bordspel van onze themacommissie. Wederom een geweldige themabrochure.