Thema

De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. In de optocht komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gerelateerd aan Hertogdom Brabant. Maar dan wel op creatieve wijze vertaald naar onze tijd. Voorbijtrekkende wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek.

Parade van Vermaeck

De 60e Brabantsedag krijgt als thema ‘Parade van Vermaeck’. De huizenhoge decorwagens zullen worden voorgegaan door nog een Brabantse traditie, Kempische trekpaarden. De verbeelding van de wagens samen met keer op keer de imposante aanblik van de Kempische trekpaarden, zal er voor zorgen dat het publiek zondag 27 augustus 2017 op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd.

De 16 wagens vormen samen met de paarden de 'Parade van Vermaeck'. De paarden die meerijden, komen uit Brabant, Zeeland en de Belgische Kempen en zijn door de Vereniging van Belgische en Kempische trekpaarden zelf geselecteerd als beste voor de Brabantsedag. De themacommissie heeft samen met de vereniging meer dan twee jaar gewerkt aan de voorbereiding. In het diepste geheim zijn de technische en logistieke aspecten van de inzet van paarden onderzocht. 

Het ontwerp
Wagenbouwers krijgen de taak het gekozen onderwerp op een creatieve en verrassende manier te vertalen naar ontwerpen van hun decorwagens. Daarbij dienen zij aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het uitgangspunt is een gebeurtenis of een traditie van vóór 1957 die als doel had en wellicht nog heeft, om mensen te vermaken. Er zijn tal van vermakelijkheden op te noemen die binnen het Hertogdom Brabant hebben plaatsgevonden en die daarmee als inspiratie voor het ontwerp kunnen dienen. De Heezerse bouwgroepen kregen ruim 75 voorbeelden van rariteitenkabinet, kwakzalvers, kermis tot luilekkerland, maar mogen ook door andere 'vermakelijkheden' geïnspireerd worden. Een andere voorwaarde voor het uiteindelijke ontwerp is de bok voor de paardenmenners en de (karre)wielen, die in het zijaanzicht mee moeten worden genomen.

UNIEKE THEMABROCHURE

Ter inspiratie ontving iedere wagenbouwersgroep een prachtige pop-up boek van onze themacommissie. 

Download de themabrochure