Kinderparade Brabantsedag 2024

De allereerste Brabantsedag was 65 jaar geleden. Die zag er anders uit dan nu, want de optocht was kort en de wagens waren veel kleiner. Aan de grote, rollende theaterparade van de Brabantsedag kan iedereen meedoen, van jong tot oud. Maar, er is sinds 2017 ook een speciale parade voor alléén kinderen: de Kinderparade.

Kinderen laten zien hoe goed ze kunnen samenwerken, ontwerpen en bouwen.

De parade van de Brabantsedag is de grootste theaterparade van het jaar en bestaat al 65 jaar. De Brabantsedag zit in het DNA van de Heezenaren en het wagenbouwersgevoel wordt dan ook met de paplepel ingegoten. Heel logisch dus dat er ook een Kinderparade is. Een echte theaterparade waar onze jeugdige bouwers de zomermaanden aan werken: ze ontwerpen en bouwen de wagen zelf, meestal op de bouwplaatsen van de wagenbouwersgroepen, pal naast de grote wagens. 

De Kinderparade is dan ook de bakermat voor de nieuwe ontwerpers, kledingmakers, geluidstechnici die later als ze groot zijn ongetwijfeld ook hun steentje bijdragen aan de grote Brabantsedag parade.

Op de zaterdagavond van het openingsfeest trekt de Kinderparade van de Brabantsedag door de straten van Heeze. Er zijn uiteraard echte wagenbouwersborden, er is een massa publiek, er zijn paradebegeleiders en voor alle deelnemers is een herinneringsschildje, precies zoals bij de grote theaterparade van de Brabantsedag. De Kinderparade doet ook qua enthousiasme, creativiteit en vakmanschap niet onder aan de grote theaterparade: dit is de toekomst van de Brabantsedag! 

Wie mogen er meedoen?

Alle kinderen tussen de 6 en 14 jaar worden uitgedaagd om binnen het thema hun eigen idee te ontwerpen. Dat mag je alleen doen, met je broer(tje) of zus(je), met vriend(inn)en of klasgenoten, met neven en nichten of met teamgenootjes. Je hoeft geen lid te zijn van een wagenbouwersgroep, maar dat mag wel. Kinderen van 0 tot 6 jaar mogen óók meedoen, maar alleen met begeleiding van een ouder.

Waar is het?

De Kinderparade vertrekt van de parkeerplaats bij de Martinuskerk (bij D’n Toversnest). De route gaat vanaf D'n Toversnest via Jan Deckersstraat, Schoolstraat en Pastoor Somershof, langs het Nicasiushuis, zodat de opa’s en oma’s ook kunnen genieten, en dan via de Spoorlaan naar de Gemeentehuistuin! Langs de route zal veel publiek staan en in de gemeentehuistuin worden alle deelnemers feestelijk ontvangen door alle wagenbouwersgroepen.

Wanneer is het?

De kinderparade vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2024, om 19.00 uur.

Iedereen prijs!

Iedereen doet heel goed zijn of haar best. Daarom krijgen alle deelnemers van de Kinderparade een prijs; een klein aandenken.

Wat mag wel, wat mag niet?

Je verzint een onderwerp binnen het thema. Daar omheen maak je een wagen, en daar kunnen spel, muziek en grime bij horen maar je mag ook alleen iets van spel laten zien.

Wat mag niet?

- Wagens – voertuigen mogen geen motor hebben
- Het is niet toegestaan is om stilstaand spel uit te voeren
- Dieren mogen niet meedoen in de parade
- Te hard geluid waar andere deelnemers last van hebben
- Troep achterlaten
- Niet schrijven op de straat (behalve met stoepkrijt)
- Geen kwetsende dingen doen of zeggen
- Geen vuur

Wat mag wel?

- Omgebouwde skelters, steps, fietsen, bolderkarren
- Een voertuig hoeft niet, je mag ook als loop- of dansgroep meedoen
- Meedoen mag in een groep of alleen
- Zelf muziek maken

Vragen?

Als je vragen hebt, kun je een email sturen naar info@brabantsedag.nl, maar je mag ook langskomen op het kantoor van de Brabantsedag. Het kantoor is in dorpshuis ’t Perron (einde gang tegenover de bibliotheek).
*
Geeft zich op voor deelname aan de Kinderparade van de Brabantsedag.

*
*

Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken en heb in de privacyverklaring gelezen wat de Brabantsedag wel en niet met mijn gegevens doet.