20-08-2023

Wie is Groep O en wat gaan ze doen

Iedereen die de Brabantsedag volgt, weet dat er al jaren zestien wagenbouwersgroepen meedoen aan de grootste theaterparade van het jaar. Maar… dit jaar is er een zeventiende deelnemer?

Dat klopt. Dit jaar werd nóg een groep geprikkeld door het uitvindersthema Eureka!

Het clubje – samen goed voor ruim 75 jaar actieve Brabantsedag-deelname - doet als Groep O (van Opening) buiten mededinging voor de prijzen mee.

Groep O heet VEUROP l.p.g. en bestaat uit BH-ers (Bekende Heezenaren) Hans Snoeijen, Patrick van Kemenade, Felix Peters en Dirk Verberne. Hun bruisende ideeën en voorpret ontstaan onder het genot van een biertje in hun ‘clubhuis’ aan de Kapelstraat op steenworp afstand van het Strabrechtplein.

Deze heren zijn goed voor ruim 75 jaar deelname aan de Brabantsedag, zowel in de voorbereidingen als in de parade. BZ&T, VK Snoeijen, VK Kapelstraat, de Hofmeesters en Gemengd Douchen zijn slechts een greep uit hun achtergrond. Na jaren van afwezigheid ontstond tijdens de feestavond op 27 augustus 2022 in de gemeentehuistuin het spontane idee om weer eens mee te doen met iets ludieks. Een week later en een kratje bier verder was VEUROP l.p.g. geboren...

Het idee van VEUROP l.p.g. is om, naast de bekende rollende theaters, de parade te openen met een ludieke of humoristische straattheateract in relatie tot het hoofdthema. Er wordt niet of beperkt gebouwd, maar vooral met spel en aankleding een compleet en aansprekend plaatje gecreëerd.

De groep neemt dus buiten mededinging deel. Hun ‘prijs’ is vooral het publiek op een pakkende wijze vermaken. Dat moet gezien de titel wel lukken: met ‘Een truttenschudder met jarretelaandrijving’ eren zij de Variomatic van uitvinder Hub van Doorne. Niet voor niets staat l.p.g. voor Ludiek Parade Gezelschap.

Dit jaar zullen zij als groep O voor het eerst de parade openen, direct achter het hoofdbord. Uitgaande van een succesvol debuut zal dit initiatief zeker ook volgend jaar weer vervolg krijgen en staan zij weer VEUROP!

Deel dit bericht
Terug