15-08-2019

Brabantsedag: veilig verkeer & slimme logistiek

HEEZE – Elk jaar is het weer een heel gedoe: het om- en opbouwen van ‘Theater Heeze’, terwijl het dorp Heeze z’n dagelijkse ding blijft doen. Met deze logistieke en verkeersmaatregelen lukt dat, en ook nog op een veilige manier.

Eind augustus

De 14 tribunes (met zo’n 2.300 zitplaatsen in de vrije verkoop) schieten als paddenstoelen uit de grond! Op vrijdagavond 23 augustus na de winkelsluiting worden al parkeerplaatsen afgezet voor de tribunebouw; parkeren is dan niet mogelijk.

Jan Deckersstraat
Tribune 1 ter hoogte van tableaux
Tribune 2 Optiek Vd Leur
Tribune 3 Flowers
Tribune 4 Tonnaer
Tribunes 5-6-7 Gemeentehuisplein – Schoolstraat (T5 is alleen voor genodigden)

Kapelstraat
Tribune 8 Action
Tribune 9 Snuffelhal
Tribune 10 Rabobank
Tribune 11 Coloury
Tribune 12 Kunnen
Tribune 13 Olav (Alleen voor genodigden)

Strabrechtplein
Tribune 14

Zondag 25 augustus

Zondag 25 augustus

Om de in- en uitstroom van tienduizenden bezoekers letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden, zijn ingrijpende maatregelen noodzakelijk. Vanaf 8.00 uur wordt al het doorgaand (gemotoriseerd) verkeer omgeleid. De hele kern van Heeze, inclusief paradeparcours en de sfeer&smaakpleinen, is van 8.00 tot 20.00 uur afgesloten voor verkeer. Parcours en pleinen zijn ook afgesloten voor fietsers, scooters en brommers.

Er geldt een calamiteitenroute die wordt vrijgehouden voor eventueel benodigde hulpdiensten. Op die route mag je niet stilstaan of parkeren, en dat geldt ook voor de aanwonenden. Verkeerd geparkeerde auto’s op die route worden weggesleept. Bij wegafsluitingen staan verkeersregelaars wiens aanwijzingen altijd moeten worden opgevolgd. Alle verkeersmaatregelen (en vergunningen) zijn te vinden op heeze-leende.nl/verkeer.

Toch is Brabantsedag goed bereikbaar:

 • Met de trein; op NS Station Heeze komen de stoptreinen uit Weert en Eindhoven.
 • Met de fiets kan ook prima. Er zijn zes door Geldropse scoutingvrijwilligers bewaakte fietsenstallingen (1 euro per fiets, 0,50 per kinderfiets, 2 euro per scooter/brommer):
  F1. Europalaan
  F2. Leenderweg, bij de Welkoop
  F3. Ginderover bij dierenspeciaalzaak Beelen
  F4. Dorpshuis 't Perron
  F5 Molenstraat, parkeerplaats achter de Action
  F6 Deken de Bruijnplein.
 • Met de auto. Er zijn zes parkeerterreinen (maar vol = vol). In bijna alle wijken is parkeren verboden omdat de calamiteitenroute vrij moet blijven; daar geldt een wegsleepregeling die strikt wordt nageleefd! Parkeer dus vooral op (4 euro per auto):
  P1. Muggenberg
  P2. Leenderweg
  P3. Sportpark ’t Lambrek
  P7. Nieuwe Hoeven (is gratis in de hele wijk maar beperkt aantal plaatsen, volgens normale verkeersregels voor parkeren).
  P4 bij ‘t Perron is alléén voor mensen met een officiële gehandicaptenparkeerkaart en P5 alléén voor genodigden met door Stichting Brabantsedag toegestuurde parkeerkaart.
 • Voor bezoekers in een rolstoel: Er zijn twee plaatsen speciaal voor mindervaliden, waar vlakbij ook een invalidentoilet is: voor slagerij Van Hoof (Ginderover) en voor de Action (Jan Deckersstraat). Reserveren kan niet, vol = vol.

Ontvangst door Het Salon

Vanaf het NS Station en de parkeerterreinen is het een klein wandeltje naar het paradeparcours en de vijf sfeer&smaakpleinen. Bezoekers beginnen daar met een vrolijk gevoel aan, omdat ze op het station en op de parkeerterreinen door de acteurs van Het Salon bijzonder gastvrij zijn ontvangen. Het Salon is een groep enthousiaste mensen uit de regio Eindhoven, die actief zijn in improvisatie, straattheater en/of zelfgeschreven voorstellingen.

Ingangen

Tijdens de Brabantsedag is het hele centrum van Heeze één groot openluchttheater. Je komt er op twee manieren binnen: óf je woont aan het paradeparcours (heb jij mazzel!) óf je koopt of toont je entreeticket bij één van de vele ingangen. Alle kassaposten hebben scanners voor e-tickets: K1 Ginderover, K2 Oude Stationsstraat, K3 Emmerikstraat, K4 Schoolstraat, K5 Molenstraat, K6 Sint Nicassiustraat, K7 Prins Bernhardlaan, K8 Geldropseweg, K9 Pastoor Spieringslaan, K10 Strabrecht en K11 Boschlaan.


Veiligheid

Tijdens de theaterparade geldt: voor ieders veiligheid is het verboden op het parcours te komen! Publiek dient achter de hekken te blijven en mag die niet verzetten. Bij smallere parcourstukken is het ook verboden voor het publiek langs te lopen tijdens de parade. Fotograferen mag, maar vanachter de hekken (geldt óók voor fotografen met perskaart); alleen eigen Brabantsedagfotografen (herkenbaar aan hun hesje) mogen op het parcours werken.

Deel dit bericht
Terug